przyprawy

Przyprawy – nie wszystkie dla każdego! Sprawdź, czego unikać

Wczoraj zachwalaliśmy zalety cynamonu. Przyprawy nie tylko wzbogacają smak, ale mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Nie można jednak z nimi przesadzić. Dlaczego? Oto porada!

 

Dlaczego przyprawy należy stosować z rozwagą?

 

  • Cynamonu i imbiru nie powinny spożywać osoby zażywające leki przeciwkrzepliwe.
  • Kobiety w ciąży powinny ograniczyć przyjmowanie cynamonu czy imbiru. Ich nadmierne spożywanie zwiększa ryzyko poronienia.
  • Na cynamon i goździki muszą uważać osoby z chorobami pęcherzyka żółciowego. Eugenol zawarty w tych przyprawach może modyfikować i osłabiać właściwości żółci.
  • Wysokich dawek imbiru nie powinny stosować osoby chorujące na cukrzycę. Spożywanie dużych ilości równolegle z lekiem może doprowadzić do nagłej hipoglikemii.

 

Po więcej porad dotyczących zdrowia (i nie tylko) zapraszamy do miesięcznika „Moda na Zdrowie”. Pytaj o niego w swojej aptece: http://modanazdrowie.pl/apteki-partnerskie/.

Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz