Jak przygotować sałatkę z buraka i czerwonych pomarańczy

Sałatka z buraka i pomarańczy? Oto przepis!

W marcu jak w … garnku! Szukasz pomysłu na wiosenne potrawy z wykorzystaniem darów ziemi? Oto porada:

Jak przygotować sałatkę z buraka i czerwonych pomarańczy?

  • Składniki: 4 małe buraki (użyłam ćwikłowych, podłużnych), 4 pomarańcze sycylijskie (lub zwykłe), 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i świeżo mielony pieprz, do smaku, świeży koperek.
  • Przygotowanie: buraki myjemy, kroimy w cieniutkie plasterki. Talarki buraka przekładamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz, cukier trzcinowy i czosnek, skrapiamy oliwą i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, przekładamy buraczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok. 30 min, aż lekko zmiękną. W międzyczasie obieramy i filetujemy (ostrym nożem wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy albedo) pomarańcze. Ciepłe jeszcze buraczki mieszamy z cząstkami pomarańczy i z koperkiem, skrapiamy oliwą. Podajemy natychmiast.

Więcej wiosennych przepisów czeka na Was w marcowej „Modzie na Zdrowie”. Smacznego!

Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz