śledź

Śledź – przygotuj go w kujawskiej wersji! Oto przepis

Ryby królują na świątecznych stołach. Popularnością wśród Polaków cieszy się śledź. Może być podawany na wiele sposobów – poznajcie wersję kujawską!

 

Śledź w wersji kujawskiej – oto przepis!

 

Składniki: 500 g solonych śledzi, 3 winne jabłka, 250 ml świeżego mleka, 2 łyżki oleju konopnego, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/3 łyżeczki suszonej papryki, 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, 1 cytryna w całości, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: śledzie umyj w zimnej wodzie, włóż do słoja i zalej wodą, pozostawiając na noc w lodówce. Następnego dnia obierz je ze skóry, wyjmij ości i kręgosłup, zalej mlekiem i pozostaw na 3 godziny. Jabłka pokrój w plasterki, podsmaż je na oleju, dodając paprykę, sól, pieprz, skórkę z cytryny, sok, majeranek. Po wymieszaniu duś około 4–5 minut, następnie dodaj cukier i przecier pomidorowy. Płaty śledziowe posmaruj sosem i duszonymi jabłkami, włóż do naczynia z przykrywką na 2–3 godziny. Podając, udekoruj plasterkami cytryny.

 

Życzymy smacznego!

Udostępnij

Autor Porady

Moda na Zdrowie
Moda na Zdrowie

"Moda na Zdrowie" to miesięcznik, który propaguje zdrowy styl życia. Jego redaktorzy od 2003 roku piszą o zdrowiu, dietetyce, urodzie, ekologii, kuchni oraz sporcie. Znajdziecie go co miesiąc w najlepszych aptekach.

Inne porady

Nikt jeszcze nie dodał komentarza

Zostaw komentarz