
Zdrowie zamknięte w skorupce? Podpowiadamy, kiedy warto jeść jaja!
Boisz się o swój cholesterol i stronisz od kurzych jaj? Niepotrzebnie! Jedno czy dwa jaja w tygodniu nie zaszkodzą, a mogą tylko pomóc! Oto porada:
Kiedy warto jeść jaja?
- Gdy chcesz poprawić pamięć i funkcjonowanie układu nerwowego. Żółtko to nie tylko cholesterol. 60% suchej jego masy stanowią lipidy, z czego 1/3 reprezentują fosfolipidy. Lecytyna niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, poprawiająca pamięć lepiej przyswaja się z jaja niż z soi.
- Gdy szukasz produktów bogatych w witaminy: A, D, E oraz B2, B6, B12 – to witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach.
- Gdy chcesz dostarczyć do organizmu cholinę i betainę – są niezbędne do syntezy neuroprzekaźników, a tym samym komunikacji między komórkami. Przypuszcza się, że niedobory tych dwóch związków mogą warunkować rozwój raka piersi.
- Gdy chcesz zadbać o stawy, kości i skórę. Błony jaja są źródłem kolagenu I, V, X istotnych dla prawidłowego funkcjonowania ścięgien, kości oraz skóry. Zawarte w błonach m.in. glukozamina, chondroityna podczas ośmiotygodniowej kuracji ograniczyły ból i sztywność stawów w grupie uczestników badań naukowych.
Bogactwo substancji zawartych w jajku pozwala na określenie go jednym z najdoskonalszych produktów żywnościowych. Umiar jest jednak wskazany we wszystkim – dlatego z rozsądkiem (co do ilości) stłucz skorupkę. Na zdrowie!
Nikt jeszcze nie dodał komentarza